Högmod går före fall

Om och om igen upplever vi historiens små kortväxta diktatorer fylla sina ådror med maktens berusning. De är förblindade som vanligt av sin egen storhet och saknar barnets klara blick, som pekar och säger att kungen är naken. Mussolini var känd för sin tyranni, men också för sitt löjeväckande kroppsspråk. Lika så lille Hitler, som Chaplin hade som inspiratör för sin fantastiska gestaltning av den absoluta maktens fasa och löje. Jo, använd löjet och i bästa fall, satiren, som vapen mot förödelse och förtryck. Använd det för att stärka motståndet!

Det finns många förklaringar till Rysslands invasion i Ukraina. Men det finns inga ursäkter. Det finns också förklaringar till ifall Danmark skulle vilja återta Skåne, men det finns ingen ursäkt. Garantin för att de inte sker är för att vi båda är demokratier. (Med det lilla tillägget till förståelse för danskarnas situation, att de har nog av fulla svenskar som det är, utan att också vilja införliva dem och dessutom behöva betala för det!).

Jo, det finns historiska förklaringar till Rysslands koppling till Ukraina. Den ryska kulturens vagga. Kärnan från vilken det slaviska alfabetet spreds. Det alfabet som skapades av de bulgariska munkarna Kiril och Metodi. Detta innebar att bibeln kunde översättas till slaviska och äntligen kunde slaviskatalande folk förstå vad som predikades i kyrkorna. I kyrkor där grekiskan hade härskat. Det kyrilliska alfabetet på 900 talet var en revolutionär händelse. Den bulgariska kungadottern Helena blev bortgift med en ättling till Rurik, i Kievska Rus. Hon tog med sig alfabetet och därefter spreds det skrivna ordet bland slaverna. Det väldiga slavriket kallades för Ryssland från ruserna som hade grundat Kievska rusdynastin och första statsformeringen på sin tid i området. Kievska Rus grundades av Rurik från dagens svenska Östersjöskärgård. En vikingaledare som bland så många andra tog sig över Östersjön och in på floderna i öst. Han följde floden och kom till Kiev. Där grundade han sin dynasti. Den Ruriska dynastin varade omkring 800 år.

Varför det svenska engagemanget Ukraina? Handlar det verkligen om Europa? Var engagemanget lika stort under krigen på Balkan, som också ligger i Europa? Javisst ja, vi har ju ingen gammal vikingahövding där på Balkan, eller har vi det?

De vikingar som var här vid Östersjön i skärgården, kallades för Ruser. Rus var en dåtida militär term för en militär organisering. Man delade upp vikingarna, huvudsakligen män, men det har bevisligen också förekommit kvinnor som var indelta. Varje viking var tilldelad ett skepp som denne skulle ta sig till vid skarpt läge. Denna indelning kallades för ”roddarlag”, eller ”rorslag”, som blev ”roslag” , som blev rus, ruser, vars område kallas Roslagen. Ruserna i Kiev spred namnet rusernas land som blev Ryssland. Hänger ni med?

Kanske vi också ska begära äganderätt av Ukraina av historiska skäl som Putin? Jag hoppas att det inte är en bakomliggande chauvinistisk orsak till vårt stöd för det ukrainska folket! Som en förevändning att satsa de mytiska 2% av statsbudgeten till försvaret, som leder till…hoppsan, oj, nu kan vi bli medlemmar i Nato, tänka sig vilket sammanträffande!.. ni vet. Den magiska gränsen för att komma in i Nato. Är det chauvinism, Natovurmare eller krigsprovokatörer som har fått luft under vingarna nu i samband med kriget mot Ukraina? Eller är det ett uppvaknande i att vi inte längre lever i en Törnrosadröm och att ingen (inte ens en Nato) prins kommer att kyssa oss till liv?

Med Putinlogik skulle vi också spänna musklerna för att ”återta” Ukraina.

Tänk på vad Ukraina betyder på ryska, Okrainina, det betyder vid utkanten. Troligtvis vid utkanten av det ryska väldet. Vi kan också säga att Ukraina är vid utkanten av Europa. Ett bra namn som visar på en utkantsplacering som nu har blivit ett centrum. Sådan är dialektiken, idag i utkanten, i morgon i centrum.

Jo, det var en ukrainsk komiker som blev president i Ukraina. Som så många andra tröttnade det ukrainska folket på en rad buskisamatörkomiker till presidenter som de hade och valde en professionell dito. Medan ryssarna alltjämt har en amatörkomiker som president, men en farlig sådan. Tjuvarna i Kreml är välorganiserade. Deras kleptokratiska samhälle börjar få sina törnar och då kan saker som man inte har planerat hända. Svenska nazister åker till Ukraina och tränas av Azovbataljonen för att slåss mot ryssen. Azovbataljonen är nazistisk, stödd av Ukrainska regimen, där har Putin en poäng. En förklaring, men ingen ursäkt för krig. Nazister har alltid varit välrepresenterade i Ukraina och det var troligtvis den enda sovjetrepubliken som hade inhemska nazister som stödde Hitler i sitt försök att krossa Sovjet. Ryssland klev ur Sovjet till kapitalets glädje, nu skulle det bli en kapitalistisk demokrati. Men det blev som så ofta, en kleptokratisk diktatur. Kleptokrati är den mer formella termen för tjuvsamhälle. Men det är inte detsamma som en ursäkt för krig.

Chaplin lekte med jordklot som uppblåsta bollar i sin film och satir över nazidiktaturen och alla de komplexfyllda små männen med makt. Konsten är en lisa för själen. Glöm aldrig konstens roll bland alla mänskliga behov!

Idag ser vi åter en liten högmodig diktator med ett eget löjligt kroppsspråk vilket blir naturligtvis lockande och en inspiration för konstnärerna.

Ni ser framför er på TV, de raska stegen, nedböjt huvud på sned och en fladdrande vänsterhand. En liten man som går genom de tsaristiska dörrarna, gjorda för 4 meters män, så ni kan tänka er hur det känns för den som är bara 1.5 m. För att sedan fortsätta traska genom de gyllene salarna där det krävs lite pondus för att bära upp helheten och inte framstå som liten och löjeväckande. Under slottspromenaden hålls den högra armen stilla längs sidan som om den försvarar en pistol. Här har ni Putins kroppsspråk. Sätt fart skådisar!

Putin har gjort allt för att komma till makten. Imponerande. Putin har serverat kaffe till pampars gäster, han har gjort allt för att bli den tsar han är i dag. Och han har lyckats, glöm inte det.

Det är verklighetsflykt att tro att det går att diskutera förnuft med en sådan fullblodskarriärist. Det är bara vinst eller förlust som gäller. När tsarerna i den ryska historien har blivit för stora, när deras stöveltramp har blivit för tungt för att folket ska mäkta med…så växer det ett mullrande missnöje, uppror, koketterier, samlingar av mäktiga män, vars intressen blir hotade och som då sätter stopp för tyranniet. Någon läglig palatskupp sker. På ett eller ett annat sätt. Vill tjuvarna som kallar sig för oligarker, ha en chans att behålla sitt tjuvgods, måste de avsätta Putin. Alla de från ryska folket stulna miljarderna finns spridda i trygga västliga, demokratiska bankhänder. Varför stoppar inte bankerna i väst oligarkernas tillgång till de stulna pengarna? Man sa ju så. Pengar luktar inte, så när man med ena handen viftar om att frysa tjuvarnas tillgångar, låter man kranen stå vidöppen med den andra. Ett hyckleri utan dess like. Putin är den uppenbara skurken. Men hur är det med den ”goda” sidan? Har inte Putin skäl till sitt försvar och kritik? Fortfarande; detta är frågor och förklaringar – ingen ursäkt till anfallskrig.

Det är ingen slump, snarare en naturlig utveckling att folken har formulerat ordspråket ”högmod går före fall”. Putin kan välja, att antingen fasa ut, eller så följer han rösterna i huvudet rakt ner i avgrunden. En dag kommer en komiker gestalta hans kroppsspråk i en satir och göra honom odödlig i konstnärliga, satiriska sammanhang.

Han borde nöja sig med det, nu kommer vi minnas honom som den lille grabben som gjorde en världskarriär, missade crescendot och föll på eget grepp.

Han tar med sig så många fler i graven och hotar en hel värld. Han bärs av jasägare som smiter från sitt ansvar. Han bärs av möjliggörare som förnekar sin roll både här som där och ljuger inför sig själva och världen. De förminskar, förnekar, klamrar sig fast vid politiska dogmer. Jasägare, ynkryggar som tillhör den del av mänskligheten som inget har att bidra med, förutom det gödsel de i likhet med växande grönska och djurarter förmår prestera.

Jag lever i ett land där jag kan publicera detta utan repressalier. Eller?

Jag är pacifist. Jag vill ha fred. Jag vill inte kriga. För att slippa det, kämpar jag för fred.

Skulle jag uppleva i mitt Sverige, vad ukrainarna får göra idag, kommer jag inte att fly. Jag kommer inte belasta andra då jag är redan gammal. Jag kommer att kämpa emot. Jo jag, pacifisten kommer att strida. Och mina gråa hår hindrar inte det. Vi får se ifall ansvariga myndigheter vet hur de ska ta tillvara på sin befolkning och dess kompetens till försvaret av vårt samhälle. Vi är många som kan bidra, under förutsättning det finns organisering och ledarskap. Sådana som kan organisera och leda. Det har blivit skralare av den varan i landet efter att alla sitter med näsan i den digitala världen och vill tjäna lite extra på NPM systemet. Vi har en uppsjö av googleproffessorer, allvetare… Snarare har de en indoktrinerad positivistisk, uppsplittrad kunskap inom små olika sektorer. Medan vetskap om helheten lyser ofta med sin frånvaro.

Jag vill uppmana alla ni som känner er inte ha med vårat samhälle att göra, men som ändå bor här och drar dess fördelar och som väljer att stå på sidan och glo, att tänka på följande:

Det har inget att göra med kön, ålder, kulturell bakgrund, utseende, klass, som gör dig duglig i försvaret av vårt samhälle. Det finns människor om de får utrymme, som kan hantera det komplexa scenariot. Bor du här, oavsett orsak, är det ditt hem som måste försvaras, hållas rent och i ordning. Behovet är redan stort. Alienationen har vuxit så pass att människor tror att det är alltid någon annan som ska ”fixa” problemen.

Ditt ställningstagande i att försvara Sverige eller inte, har inte med hud, klass, kön att göra, utan helt med vilka intentioner du har, vilka ideal du följer. Om du vill värna om vårt gemensamma samhälle, eller ej. Vågar du stå för det, låt oss diskutera det. Då har vi en grundläggande demokratisk stomme till skiljaktligheter… men vänder du dig bort, har du valt att ställa dig utanför samhället. Det får också konsekvenser. Demokratin är inget smörgåsbord där man väljer vad man vill ha, utan att ge något tillbaka till samhället.

Under senaste 30 år har vi haft två krig i Europa. I Jugoslavien och i Ukraina. Med Balkans oförmåga att samtala och vara diplomatiska så kommer kriget där troligtvis att blossa upp igen. Tito lade en blöt filt på folkens olika intressen. Detta var framgångsrikt så länge han levde. Nu vill Serberna sköta det i en chauvinistisk stil, med en Putintouch. Det blir i så fall krig igen.

Totalförsvaret som ska riggas enligt statsministern, kan ses som ett försvar för vårt samhälle, mot det våld som redan frodas. Ett försvar mot underminering av dem med andra intressen än svenska. Mot de krafter som splittrar och klyver folket i bitar. Krig behöver inte enbart innebära tanks och bomber. Vi har hybridkrig, som går på infrastrukturer, på utbildningsväsen, sociala organisationer, de vill påverka din medvetenhet och utnyttja dina svagheter i deras egna intressen. Mot detta måste vi öka medvetenhet, kunskap och ta ansvar för vårt gemensamma samhälle. Till vårt försvar förutom totalförsvaret har vi vår framgångsrika alliansfrihet. Släng inte ut barnet med badvattnet alla natovurmare! Inga kärnvapen på svensk mark! En kamp för fred är kamp för liv!

Vi gråter med dig, Ukraina!

Vi gråter idag.

Vi knyter vår näve i morgon.

I övermorgon organiserar vi!

Upp till kamp för fred!

Annons

3 tankar på “Högmod går före fall

 1. Viktiga orsaker till kriget mellan Ryssland och Ukraina: den av CIA ( jag vet, jag vet, men titta bara på Latinamerika och Monroe doktrinen!) inspirerade Majdankuppen 2013-14, Minsköverskommelsen 2015 (med Frankrikes och Tysklands hjälp) som Ukraina inte respekterat, USAs militära upprustning av ukrainska styrkor, de famosa kemlabben, som Viktoria Nuland erkände inför amerikanska senaten och bl annat Bidens son var ekonomiskt involverad i, det åtta år långa lågintensiva kriget mot Donbass och dess ryska befolkning, Ukrainas längtan efter NATO medlemskap och USAs löften därom. Och Ryssland har ju varit tydlig angående utvidgningen av NATO, ytterligare ett löfte som USA brutit. Den ”röda linjen” hade överskridits med råge! Ukraina bad om att få på tafsen. Hur kriget kommer att sluta vet ingen ännu. A la guerre, comme a la guerre. Folk dödas, byggnader raseras. Elände fortsätter enda tills alla får nog. Man behöver inte älska Putin men hans folk gillar honom stort (75 -85% stöd); han har lyckats att återuppbygga Rysslands stolthet efter Jeltsins ruin. Skall vi älska Biden för att han medverkar till USAs sönderfall?
  I övrigt tycker jag mycket om din blogg och anser att du hade passat utmärkt dom ledare för Moderaterna, ytterligare ett parti som förlorat sin själ och gått helt vilse.
  Bästa hälsningar
  Barbara Bromberger

  • Tack för kommentar Barbara.
   Det finns många förklaringar till Putinregimens krig i Ukraina. Ukraina har en hel del att förklara och även USA och Nato som provocerar. Även Ryssland har sina förklaringar att ge, jag är förstående för flera. Jag är också kritisk till både Ukraina, Ryssland, USA och Nato och EU… jag kan gå på, men det var inte min avsikt med bloggen, då jag ville påvisa skillnaden mellan förklaringar, kritik och ursäkter. Jag kan förklara och kritisera, men det ursäktar inte aggressionskrig. Ditt uttryck ”att få på tafsen” är cyniskt och krigsstöttande, bara det är ”rätt” krig. Jag ser alla krig som totala misslyckanden för alla som har bidragit till dem, aktivt eller passivt. Det enda krig jag tänker delta i är i ett försvarskrig om jag tvingas till det. Jag hoppas att du aldrig ”får på tafsen”.
   Strävan borde vara att utveckla samhället, medvetenheten och ansvarstagandet till den grad att man kan avvärja problem på vägen som leder fram till krig. Jag är konservativ i flera avseenden det stämmer, då jag inte är opportun, men det är inte detsamma som att vara M. Jag märker att du läser bara det du redan har i hjärnan, inte vad jag försöker säga. Det som skiljer mig från de flesta partier är, att jag vänder mig emot exploatering av natur och människor och jag är mot ett vinstmaximerande ekonomiskt system, vilket knappast sätter mig i din högerbur!
   Rebecca Hybbinette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s