Sverige växte ur vattenkraft

Sverige växte ur människors förening och kamp i massorganisationer för ett bättre liv. Sverige växte ur en obligatorisk skolgång från 1846, där både fattiga och rika skulle lära sig hur världen är beskaffad, genom lära och pröva. Genom att lita på forskning, ifrågasätta och söka bättre vägar. Sverige växte tack vare kloka, envisa, arbetsamma, disciplinerade och bildningstörstiga medborgare.

Sverige urholkas av dumhet. Reaktionära, obildade, självgoda gudabilder. Den svenska modellen, den svenska demokratin blir det verktyg som Sverige kommer att avlöva alla sina framgångar med. När demokrati blir ett smörgåsbord, som jag väljer vad jag vill ha från, lämnar det jag inte tycker om, samtidigt som jag inte bryr mig om ifall det finns till andra eller ej, ja, då är vi illa ute. Jag tro mig ha rättigheter men inga skyldigheter. Det är inte demokrati. Det är kleptomani.

Nej demokrati är inte valfrihet. Inte heller ger privatmonopolen valfrihet. Valfrihet har bara den som är kunnig och vet vad som finns att de facto välja på, samtidigt som man är medveten om, vad som gäller för just mig.

Valfrihet, har bara den som är rik nog, kunnig nog att välja på det som är tillgängligt för just den personen.

Då innefattar begreppet ”rikedom” alla former av rikedom. Materiell, intellektuell, känslomässig och andlig.

Valfrihet är ett krämarbegrepp, som får krämaren att lura den aningslöse att köpa och dessutom intala sig att det var av fri vilja och i absolut valfrihet man köpte just detta.

I en gymnasieklass med 18 -åringar, framhöll man behovet av individualitet, och att utveckla sin personlighet och stil, i en diskussion vi hade om integritet. Den ena efter den andra ställde sig upp och framhöll sin individualitet som det viktigaste och som man gärna gav uttryck för i sin klädsel. Då frågade jag stilla, är det därför ni alla är klädda likadant? Dom tittade på varandra, på sig själva och helt plötsligt såg dom att dom faktiskt hade i princip likadana kläder, fanns föga originalitet eller något individuellt. Då fick vi plötsligt en helt annan, mycket intressant diskussion. Jag skulle önska alla kunde uppleva ett sådant moment av dom som befinner sig med samma typ av självbild. Inte minst skulle jag önska att vår regering kunde se, hur utstansade dom är från redan förbrukade former.

Efter kampanjen inför EU, med alla slags inslag, höga som låga, och som slutade med Ingvar Carlssons skrämselattacker på pensionärer, framförallt. I gott samspel med högern, lyckades man med möda tippa vågskålen till 51% till fördel för EU. Inför Nato vill man inte riskera samma motstånd. Då smyger man och går bakom ryggen på svenska folket.

Det går inte att yppa en kritisk röst mot EU för att inte bli kallad för massa oegentligheter, bli tystad eller överförd till knäppkontot. EU ger oss fritt fram till Nato, som ger oss fritt fram till alla andra europeiska kapitalistländer, som ger oss möjligheten att öka antal miljardärer i landet som vi kan skryta med, som ger oss…

Därför är elen dyr. Den kommer nu att hämma samhällsutvecklingen, förhindra utveckling. Den kostar några ören i produktion men vi tvingas att betala många kronor för varje kwt. Baserat på den s.k. ”fria marknaden” i Europa, det är därför den är dyr hos oss. Alla skyller på ryssarna, men dom lär ha ett orubbat pris på sin el. Om man ska straffa dom, varför är det bränslet man tar? Varför inget annat? Kanske för att för många skulle då förlora pengar? På detta sätt kan man fortsätta gynna monopolen.

Vi har all el som vi behöver. För att värna oss, frodas och utvecklas. Men vi leds av primitiva reaktionärer och vår befolkning består till stor del, alldeles för stor del, av den beryktade bekvämlighetskommitteén. Nu gormar reaktionärerna över hur lyckliga dom är att frottera sig med miljardärerna i Europa, hur viktigt det är att vi gör som dom säger, att vi visar på hur mycket vi vill vara som dom. Så mycket, så att vi låtsas vara som dom. Dom. Gamla imperier som har styckat upp och härskat i hela världen. En historia, vår egen bleknar mot i jämförelse. Mindervärdighetskomplexet talar i Svedala.

Vår överbyggnad…(politiska ledarskap, institutioner, myndigheter, religion, utbildningssystem…) håller på att anpassa sig till den bananrepublik vi har sålt ut oss till att bli. Vi har lagt oss ut till upphandling. Som ni vet, i EU gäller det den som säljer sig billigast, blir också upphandlad. Som sexslavarna.

Ni kommer ihåg snacket om ”fria vägar för kapitalet”, det är detta vi ser med elförsäljningen. Sedan var det den ”fria vägen för arbetskraft”, den vi ser med underbetalda entreprenörer, som bygger hus som rasar ihop. Ja, men arbetskraften var ju billig. Billigast på den ”fria marknaden” så lite svinn får man väl tåla!

Därför, har vi dyr el. Den säljs på de forna imperiernas premisser, baserat på deras politiska preferenser, historia, på deras beslut…

Hade vi haft ett ledarskap i landet, en överbyggnad med människor med integritet, då hade elen varit statlig med självkostnadsvinst. Såld till alla i Sverige till lågt pris, för utveckling och civilisation. Den el som blev över, kunde vi erbjuda andra.

Nu är den nödvändiga elen en vara, på den s.k. ”fria” marknaden”. Ja, ni kommer ihåg vem som har tillgång till den ”fria marknaden”. I ett alienerat samhälle blir allt förtingligat. Mänskliga rättigheter, har sitt pris. Rätt till bostad, sitt. Rätt till vård och omsorg, sitt. Rätt till utbildning, sitt. Rätt till demokratiska rättigheter, sitt. Också i ett alienerat samhälle, anpassar sig överbyggnaden allt efter basens struktur. Hos oss är den monopolistisk och styrt av ett fåtal. Småfåglarna på sidan av, tar vad de kommer åt, om de inte puttas ut ur boet. Detta samhälle växer in i ett korporativistiskt samhälle. Vi är på god väg. Därför har också överbyggnaden gått till höger och kommer fortsätta den vägen. Sedan om man klär sig i röda skynken, eller glitter, har föga betydelse.

Sverige priser på el till svenska folket! Må oss dela med av överflödet. Men märk väl, vi blir skinnade, för att det finns dom som vill göra oss till en bananrepublik!

Annons

3 tankar på “Sverige växte ur vattenkraft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s